CAFEAUA, UN PARADOX
"Bautura
energizanta", "relaxanta", "licoare magica" sau "cafenie", "stil de
viata", "drog usor" ori chiar |nectarul zeilor" sunt sintagme asociate
cafelei, cea mai populara bautura si al doilea produs consumat pe scara
larga in lume dupa ulei. O releva studiul (din peste 160 publicate)
conform caruia pe mapamond se beau zilnic circa 1.400 miliarde cesti de
cafea.

Compusii cafelei sunt cei care o fac atat de apreciata si, pe alocuri, utila pentru organism: antioxidanti, cofeina, proteine, lipide, carbohidrati. Apropo de proteine, studiile certifica faptul ca o cafea matinala este egala in proteine si acid cu trei mandarine. Cofeina se gaseste si in ceaiul negru, bauturile acidulate care contin cola, cacao, inclusiv in medicamente eliberate fara reteta si destinate durerilor de cap, racelii,alergiilor sau antialgice si pilule pentru starea de veghe.
Un consum moderat echivaleaza cu maxim trei cesti pe zi si nu ajunge sa dauneze sanatatii, mai ales ca ea se absoarbe rapid si se elimina la fel de iute ( 3-6 ore sunt suficiente pentru reducerea la jumatate a cantitatii din sange).
Dar sa vedem care sunt avantajele consumului de cafea! Le vom categorisi in foloase de uz intern si de uz extern.
Uz intern
1. Actualmente, se fac cercetari care sa demonstreze ca aceasta poate fi folositoare in crizele de astm.
2.
Creeaza buna dispozitie. Prof.dr.Ghe. Mencinicopschi, directorul
Institutului de Cercetari Alimentare, sustine ca bautura in cauza are
urmari favorabile la nivelul sistemului nervos central.
3.
Este stimulat metabolismul de tip catabolic, activandu-se arderile si
marindu-se productia de energie. Tranzitul intestinal este ajutat de
secretia salivei si a sucului gastric.
4.
Ascute simturile( in special vigilenta) si functiile esentiale ale
creierului, despre care se considera ca poate fi mentinut tanar prin
consumul a trei cesti. Este vorba despre viteza transmiterii
informatiilor in creier, care se mareste cu aproape 10%, capacitatea de a
lua decizii, viteza de reactie, memoria.
5. Faciliteaza eliberarea cailor respiratorii in caz de raceala.
6.
Stimuleaza sistemul cardiovascular-datorita dopaminei- si nu genereaza
atacul de cord.Din 1978 sunt intreprinse cercetari asupra legaturii
dintre consumul excesiv de cafea sau produse cofeinizate si atacurile de
cord. Ipoteza nu a fost inca dovedita.
7.
Ajuta la realizarea performantelor sportive si determina o rezistenta
superioara la efortul fizic. . Am citit ca multi biciclisti beau o cana
de cafea inainte de pornirea in cursa.
8.
Celor cu presiune arteriala ridicata li se recomanda sa bea . De
altfel, Institutul National de Sanatate din SUA investigheaza daca doua
cesti de cafea pot micsora presiunea arteriala.
9.
Cafeaua reduce aparitia a numeroase afectiuni-cancerul de colon,
cancerul hepatic, ciroza, diabetul de tip I si II , calculii biliari,
litiaza biliara, maladia Parkinson.
10. Remediu eficace impotriva durerilor de cap si a migrenelor fiindca dilateaza vasele de sange.
Uz extern
1. La cumpararea unui parfum, pentru a putea testa cat mai multe mirosuri, este indicat sa ai la tine o doza mica de cafea.
2. Anihileaza izul de usturoi, ceapa, peste de pe maini-prin masarea acestora cu zat.
3. Vindeca celulita
si slabeste!. Cele mai multe creme anticelulitice o contin, in plus
poti prepara o pasta din zat si ulei de masline, care se unge pe zonele
afectate. Unele studii atesta ca putem arde 300-400 de calorii pe zi
prin consum ponderat.
4. Serveste si pe
post de masca de ten( curata impuritatile, reduce porii, elimina celule
moarte prin combinarea zatului cu un albus de ou.
5. Se pot incropi masti naturale pentru doritorii unui par si a unei pieli sanatoase si stralucitoare.
6. S-a inventat
gatitul pe baza de cafea. Astfel, desertul capata un gust diferit, iar
mancarurilor din carne li se accentueaza aroma.
Zatul incorporeaza
celuloza, ceea ce poate irita tubul digestiv, in special colonul. Pot fi
afectati pacientii cu gastrita, ulcer gastric si duodenal, hepatita
cronica, ciroza, guta, nevroza, enterocolita cronica, hipertensiune
arteriala.
Provoaca tremur si slabiciune musculara.
Cofeina nu are valoare nutritiva, deci duce la pierderea calciului si impiedica absorbtia fierului.
Bautul
exagerat-caci numai despre asta este vorba, de fapt- genereaza
palpitatii, insomnie,anxietate, depresie, dorinta de suicid.
Nu este recomandata copiilor, adolescentilor, femeilor la menopauza sau postmenopauza, favorizand osteoporoza.
Doua cesti zilnic
nu au drept consecinta disparitia fertilitatii. Sunt studii care indica
faptul ca 300 mg pe zi cresc riscul de pierdere a sarcinii sau de
nastere prematura. Apoi, gravidele tind sa fie irascibile. Cofeina
penetreaza placenta si stimuleaza fetusul. Alaptatul e si el in pericol
deoarece cofeina trece usor in lapte.
La unii, cofeina retine apa in tesuturi sau deshidrateaza, ingalbeneste dintii, micsoreaza volumul sanilor si ii "urateste", sporeste nivelul colesterolului.
Totusi,
inclin sa subscriu opiniei cercetatorilor britanici de la CoSic, care
au ajuns la concluzia ca acest produs are, in general, efecte benefice
asupra indivizilor.
AnaMaria Palade
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Комментариев нет:
Отправить комментарий